Er wordt bekeken of deze documenten up-to-date zijn en of ze de risico's van het bedrijf goed afdekken.

Na de documentatie-evaluatie volgt de "fysieke beveiligingsevaluatie". Dit omvat de beoordeling van de beveiliging van de fysieke aspecten van het bedrijf, inclusief de toegang tot gebouwen en apparatuur.

De volgende fase is de "systeemevaluatie". Hierbij worden de digitale beveiligingssystemen van het bedrijf beoordeeld, waaronder firewalls, antivirusprogramma's en andere technische tools.

De vierde en laatste fase van de audit is de "penetratietest". Hierbij wordt de beveiliging van het systeem van binnenuit getest, om te zien of de beveiligingsmaatregelen werken.

Wie voert een beveiligingsaudit uit?

Een beveiligingsaudit kan zowel intern als door een derde partij worden uitgevoerd. Omdat een derde partij vaak een objectieve evaluatie kan geven van de beveiligingssystemen van een bedrijf, kiezen veel bedrijven ervoor dat deze audits door derde partijen worden uitgevoerd.

De persoon van de organisatie die de audit bevestigen, is meestal een specialist in beveiliging en risicobeheer. Deze persoon heeft vaak een achtergrond in informatiebeveiliging, cybersecurity of IT-risicomanagement. Het kan ook voorkomen dat de audit wordt uitgevoerd door een team van specialisten met verschillende expertisegebieden.

Hoe vaak moet een beveiligingsaudit worden uitgevoerd?

De frequentie waarmee een beveiligingsaudit moet worden uitgevoerd, hangt af van het soort bedrijf en de gevoeligheid van de verwerkte informatie. Bedrijven die intelligente informatieverwerking, zoals financiële instellingen van gezondheidszorgorganisaties, worden regelmatig door regelgevende vereisten om de audit regelmatig uit te voeren.

Voor andere bedrijven wordt aanbevolen om de audit tien minste eenmaal per jaar uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de beveiligingsprocessen up-to-date blijven en dat eventuele bepaalde plekken snel en efficiënt kunnen worden geïdentificeerd en opgelost.

Conclusie

Een beveiligingsaudit is een belangrijk proces voor elk bedrijf. Het helpt bij het verminderen van de risico's van het bedrijf en het verbeteren van de veiligheid en de efficiëntie van de infrastructuur en processen. Door middel van een audit kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun beveiligingssystemen up-to-date zijn en dat de informatie van hun klanten en werknemers goed wordt beschermd.

.

Ook interessant

Website beveiliging

Dit certificaat zorgt ervoor dat de website betrouwbaar is en dat bezoekers er zeker van kunnen zijn dat hun gegevens veilig zijn. Beperk de toegang ...

Lees verder

Databeveiliging Interne Netwerk

Websitebeveiliging: Databeveiliging Intern NetwerkHet belang van websitebeveiliging wordt in de moderne digitale wereld steeds groter. Met de potenti ...

Lees verder

Databeveiliging Online

Alles wat je moet weten over Website Beveiliging: Databeveiliging OnlineAls je een website hebt, is beveiliging een essentieel onderdeel van je onlin ...

Lees verder